vrijdag 23 november 2012

Voorlezen

Kinderen vinden het leuk om aan elkaar voor te lezen. Iker leest voor uit een boekje wat hij heeft gehaald bij de bibliotheek.
Dit leert uw kind in kern 5:
Letters: eu - j - ie - l - ou - uu
Woorden: reus, jas, riem, bijl, hout, vuur
Herhaling: a - aa - b - d - e - ee - h - i - k - m - n - o - oe - oo - p - r - s - t - u
- v - w - ij - z

Uw kind kent inmiddels al heel wat letters: De komende weken komen daar nieuwe letters bij: de eu van reus, de j van jas, de ie van riem, de l van bijl, de ou van hout en de uu van vuur.
Het thema van deze kern is ‘sprookjes’ of ‘verhalen en vertellingen’. De nieuwe woorden worden aangeboden in een sprookje over een reus, of in een verhaal over een verhalenverteller die verhalen vertelt over Sinterklaas, Kerst of over de winter.

De letter eu
In deze kern leert uw kind onder andere de letters bij de klanken eu – ou.
Net als de reeds bekende letters ij en oe bestaan deze ‘letters’ uit twee tekens. Voor de kinderen is de eu echter één letter. U praat dus over de letter –eu-. Niet over de letters e-u.

Wisselwoorden
Uw kind krijgt elke kern oefeningen om de nieuwe letters te oefenen en toe te voegen aan reeds bekende letters. Zo leren kinderen ook woorden lezen in rijtjes.
In elk woord wordt een letter vervangen door een andere letter. Dat kan de letter vooraan, in het midden of achteraan in het woord zijn. Op deze manier oefent uw kind om met letters die het kent nieuwe woorden te maken. 'Vuur' kan bijvoorbeeld worden veranderd in 'vaar', 'veer' en 'voor', maar ook in 'duur', 'muur' en 'zuur'. Oefen samen en laat uw kind wisselwoorden maken met de laatst geleerde woorden en letters.

Boekjes lezen
Uw kind kent nu bijna alle letters. Daarom kunt u in de bibliotheek alle eenvoudige boekjes lenen. De boeken zijn ingedeeld aan de hand van een codering. Code AA staat voor leesboeken voor beginnende lezers. Stimuleer de leesvaardigheid van uw kind en zoek samen regelmatig leuke boeken uit!



Kern 5
Hieronder vindt u geschikte oefeningen voor het verder inoefenen en herhalen van de stof uit kern 5 van Veilig Leren Lezen.
Voor sommige oefeningen wordt u verwezen naar een andere website, voor andere oefeningen moet u een bestand downloaden, zoals een Powerpointpresentatie.

 Spelletjes bij kern 5: 

 

Filmpjes: 

Kleurplaat:

maandag 29 oktober 2012

Timothy had afgelopen week flink boodschappen gedaan. Drie volle Jumbotassen met bladeren werden meegebracht. Deze konden we natuurlijk niet allemaal kwijt.... Hij heeft de mooiste bladeren uitgezocht en deze op de herfsttafel gelegd.

We zijn begonnen aan kern 4: huis-weg-bos-tak-hut

In deze kern leert uw kind:

Letters: h - w - o - a - u
Woorden: huis, weg, bos, tak, hut
De letters i - m - r - v - s – aa - p – e - t – ee - n – b – oo zijn bekende letters geworden.
De nieuwe woorden en letters worden aangeboden aan de hand van een verhaal over oma die met kinderen naar het bos gaat en verdwaalt. Het thema van kern 4 is: ‘ waar ben ik’.


Kern 4
Hieronder vindt u geschikte oefeningen voor het verder inoefenen en herhalen van de stof uit kern 4 van Veilig Leren Lezen.
Voor sommige oefeningen wordt u verwezen naar een andere website, voor andere oefeningen moet u een bestand downloaden, zoals een Powerpointpresentatie.

Veilig en vlot:
Klik hier om de woorden van veilig en vlot te oefenen.

Klik voor een filmpje op het woord:
huis weg
bos
tak
hut

Klik hier voor andere filmpjes:
O, kom er eens kijken 
Sinterklaas 
Liedjes pakboot 
Zwarte piet wordt kierewiet

Oefeningen bij kern 4
Structuurwoorden
Woorden
Wat is goed?
Memoryspel 1
Memoryspel 2Sleepspel 1Sleepspel 2Sleepspel 3

Klik hier voor nog meer spelletjes bij kern 4

Leuke websites bij kern 4: 
Veilig leren lezen 
Leesdas 



vrijdag 5 oktober 2012

Wil je thuis extra oefenen met betrekking tot kern 3, bezoek dan eens onderstaande sites!


                                       Djim kan al best goed lezen en leest voor uit zijn leesboek.

Knuffeltijd.....

Op dierendag mochten we allemaal onze knuffel meenemen naar school.  We hebben elkaars knuffel bekeken en naar de verhalen over onze bijzondere vrienden geluisterd. Wat hadden we veel te vertellen!


donderdag 27 september 2012

 Aniek is bezig met het schrijven van de cijfers 1 t/m 20. In de klas zijn we aan het oefenen met het tellen tot 20. Kern 2 ronden we deze week af en we gaan aan de slag met kern 3.




Kern 3: doos-poes-koek-ijs

In deze kern leert uw kind:

Letters: d - oe - k - ij - z
Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep
Herhaling van de letters van kern 1 en 2
Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden aan de hand van een verhaal uit een reuzenboek. In dit verhaal vinden kinderen in een wensdoos telkens een nieuwe verrassing. Het thema van deze kern is ‘Wat zit erin?’ 

donderdag 20 september 2012

De kinderen hebben hard gewerkt aan de tekeningen voor de maandmap. Iedereen heeft zichzelf getekend. Wil je meer zien wat er in de klas wordt gedaan, kijk dan regelmatig bij de foto's.

vrijdag 7 september 2012

Kern 2: teen - een - neus - buik - oog

De letters t – ee - n – b – oo komen daarbij met behulp van de woorden: teen, een, neus, buik, oog. Deze woorden passen bij het thema: ‘Mijn lijf’. Uw kind krijgt deze woorden aangeboden met behulp van een verhaal dat verteld wordt aan de hand van een reuzenboek. In dat verhaal moeten twee kinderen naar zwemles, maar door een ongelukje komen ze daar niet terecht.
 
 Hakken en plakken

Naast het uitbreiden van de letterkennis, werkt uw kind ook aan de vaardigheden die nodig zijn om te kunnen lezen: woorden in stukjes hakken (letters of klanken) en die stukjes weer aan elkaar plakken tot een woord. Met behulp van de tot nu toe geleerde letters kunnen ook andere woorden worden gemaakt dan bovenstaande woorden, bijvoorbeeld: vaar, kaas, pit, raam, boos. Dat is een ontdekkingsreis met steeds meer ontdekkingen en uitdagingen.

 

Waardering

Wat is er voor uw kind leuker dan thuis te laten zien wat het allemaal al kan? Het is belangrijk dat uw kind zelfvertrouwen krijgt bij het lezen. Spreek daarom altijd uw waardering uit over de leespogingen en de schrijfsels van uw kind, ook al gaat er nog wel eens iets mis.
Oefenen:
Ook kunt u  oefenen met het  lezen van woordjes. Klik op onderstaande links.


veiligvlot_kern_2.pdf

Om te oefenen met de woordjes kan je online memorie spelen!
http://www.memoryspelen.nl/index.php?show=3973
 

Veel plezier!

vrijdag 31 augustus 2012

Hiep hiep hoera, Zoë 6 jaar. We hebben met z'n allen flink gezongen en we zijn verwend met een heerlijke gezonde traktatie. Iedereen zat te smullen van de kaas, worst en druiven.






woensdag 22 augustus 2012

Vandaag hadden we weer zo'n leuke rekenles. Het ging over verhoudingen. We hadden een heel klein truitje gevonden, maar van wie was deze nu eigenlijk? Chekina was er een beetje te groot voor....




Zo waren er meer kledingstukken die op zoek waren naar de juiste eigenaar. Dit was even passen en meten.

woensdag 15 augustus 2012

In groep 3 gaan de kinderen ook rekenen. We zijn nu begonnen met het verkennen van de getalrij tot de 10. Daarnaast leren de kinderen hoe je de cijfers moet schrijven. Vandaag zijn we schoenen gaan sorteren en we hebben samen ontdekt waarop je dan kunt letten (kleur, vorm, maat, veters, klittenband etc...)
Het stonk wel even in de klas met al die blote voetjes...


Deze week zijn we gestart met:

kern 1: ik - maan - roos - vis

Aan de hand van deze woorden leert uw kind de letters. Deze letters spreekt uw kind uit met hun klank, dus niet met de alfabetnaam van de letters. Uw kind zegt dus mmmmm en rrrrr in plaats van 'em' en 'er'. Het is heel belangrijk dat u dat ook doet! 


donderdag 9 augustus 2012

Dag lieve kinderen van groep 3,

Nog een paar dagen genieten van de vakantie en dan gaan jullie beginnen in groep 3. Wij hebben er een heleboel zin en jullie hopelijk ook!

http://www.animaatjes.nl/disney-plaatjes/disney-plaatjes/madagascar/Madagascar_Gloria-L.jpg